Sarajevska čorba

21.09.2011

Mnoštvo ukusa i načina spremanja jela Bosanske kuhinje su posebno bogatstvo za sve nas koji je poštujemo. Evo, recimo, ako su sarajevski ćevapi ovih dana u Evropi posebno ‘in’, niti banjalučki nisu ništa manje na glasu.  Iste namirnice, isti ljudi, isto podneblje, a različiti načini spremanja, različiti mirisi i ukusi, i vrlo slična imena. Vjerovatno je tako od davnina, ali jeftinije i kvalitetnije jesti u nekom od glavnih gradova Evrope, teško da ćete kao u našem Sarajevu.

Bogato, kvalitetno i zdravo ručati u nekoj evropskoj metropoli možete ako ste spremni dati 50 – 100 eura. U Sarajevu vam ne treba više od 10 eura, a ako ćete pravo, možete dobro ručati i za 5. Sarajevo je puno dalo za Bosansku kuhinju. I to ne bez razloga. Ljudi su u Sarajevu posebno nadahnuti kada je hrana u pitanju, a i nekako kreativni da sa malo ili dovoljno, naprave čudo!

Ne umanjujući ljepotu, raznovrsnost i raskoš ostalih gradova i regija u Bosni i Hercegovini,  Sarajevo je isto tako uvijek bilo izdašno i nekako posebno inspirisano kada je gastronomija u pitanju. Gotovo da su se gospođe i hanume utrkivale od mahale, do mahale kako bi spremile i upihtijale svojim ukućanima i gostima što bolje i zanimljivije jelo. I tako vjekovima i u nekoliko država, a da nigdje iz svojih mahala i gradskih sokaka nisu makle. Puno je jela koja su proslavila Sarajevo.

Ipak, doći u Sarajevo, a ne probati sarajevsku čorbu, bilo bi isto kao i posjetiti Rim, a ne vidjeti Koloseum.