we_hero_culcar_collabjpg

Četvrta Inicijativa za pronalazak dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana: Rekordan broj B2B sastanaka

26.06.2018

 

Rastući interes među njemačkim kompanijama

 

Kao vlasnik grupacije banaka sa sjedištem u Njemačkoj i jedan od glavnih nositelja događaja, ProCredit Holding je vrlo zadovoljan odazivom prijavljenih kompanija i naglašava mogućnosti umrežavanja koje ova konferencije nudi, u cilju povezivanje kupaca iz Njemačke s potencijalnim dobavljačima sa Zapadnog Balkana, nudi.

 

Tokom četvrte Inicijative za pronalazak dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana, održane u Frankfurtu u Njemačkoj u utorak, 19. juna 2018., realizirano je više od 500 B2B sastanaka između njemačkih kupaca i potencijalnih dobavljača iz zemalja Zapadnog Balkana. "Pozdravljamo ovu inicijativu jer pruža nove poslovne mogućnosti malim i srednjim poduzećima u zemljama u kojima poslujemo. Kao partner smo po treći put podržali ovaj događaj jer njegova namjera odgovara našoj predanosti regiji i našoj strategiji poticanja rasta u sektoru MSP u jugoistočnoj i istočnoj Europi ", prokomentarisao je Borislav Kostadinov, član menadžmenta ProCredit Holdinga AG & Co. KGaA.

Ove godine kompanije iz cijele regije došle su u Frankfurt kako bi sudjelovale u ovom događaju. Dobavljači iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Crne Gore i Makedonije odabrani su, vrednovani i pozivani na B2B sastanke u Privrednoj komori grada Frankfurta (IHK). Prema BME (Udruženje za upravljanje nabavnim lancem, nabavku i logistiku), 125 kompanija ispunilo je zahtjeve njemačkih kupaca 2016. godine; prošle godine taj broj je iznosio135 kompanija. Ove godine, čak 156 kompanija iz regije Zapadnog Balkana odobreno je za proces umrežavanja. "Ovo je najveći broj B2B sastanaka koje su BME i mreža njemačkih privrednih komora ikada organizovali sa Zapadnim Balkanom", izjavio je dr. Silvius Grobosch, izvršni direktor BME-a, "Inicijativa daje i zemljama u ovoj regiji i njemačkoj ekonomiji mnoge konkurentske prednosti ", navodi se u saopćenju objavljenom od strane BME-a 19. lipnja 2018. godine.

Projekt je pokrenut 2014. godine kao dio Konferencije ministara ekonomskih odnosa Zapadnog Balkana. Prva konferencija održana je u Münchenu 2015. godine. Nakon Dortmunda (2016.) i Beograda (2017.) ove je godine je Inicijativa za pronalazak dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana ponovo održana u Njemačkoj. Organizovao ju je BME u ime Federalnog ministarstva za privrednu suradnju i razvoj (BMZ), te u suradnji sa Federalnim ministarstvom ekonomije i energetike (BMWi), kao i DIHK (Njemačkom privrednom i trgovinskom komorom). Događaj je ugostio IHK u Frankfurtu, a podržao ga je i ProCredit Holding, matično društvo ProCredit banaka, koje su pretežno aktivne u jugoistočnoj i istočnoj Europi, uključujući zemlje Zapadnog Balkana gdje spadaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Srbija. "Prema podacima s kraja marta 2018. oko 45% naše aktive došlo je od naših pet banaka na Zapadnom Balkanu. Očigledno, ova regija je izuzetno važna za nas ", dodao je gospodin Kostadinov.

 

Foto: Frank Roesch (BME e.V.)

 

O ProCredit Bank BiH 

 

ProCredit Bank je bila prva međunarodna banka koja je došla u, tada već ratom razorenu, Bosnu i Hercegovinu čija se privreda dosta teško oporavljala. Bila je to 1997. godina i ProCredit grupacija je vidjela mogućnost razvoja te je poslala svoje eksperte koji su analizirajući tadašnje tržište ponudili rješenje u vidu finansiranja malih privrednika. Tokom godina banka se specijalizirala za mala i srednja preduzeća, koja su ujedno  stvarni generator razvoja privrede, koja posluju regularno, blagovremeno izmiruju svoje obaveze, zapošljavaju nove radnike, unapređuju kvalitet života zajednice, izvoze itd. Danas sa ProCredit Bank posluju jake, stabilne i prepoznatljive bh kompanije. ProCredit Bank već godinama čini iznimne napore da upravo njima omogući pristup neophodnim sredstvima za unapređenje poslovanja, pa tako danas našim klijentima nudimo pristup kreditnim linijama sa dosta nižim kamatnim stopama te garantnim linijama koje značajno reduciraju zahtjeve za kolateralnom pokrivenošću.Već duži period banka nudi finansiranje kroz kreditne/garantne linije Europske unije, Svjetske banke i USAID-a.Također, s ciljem poticanja izvoza domaćim privrednicima ProCredit Bank nudi najbolje cijene međunarodnog platnog prometa gdje se posebno izdvaja plaćanje prema sestrinskim bankama iz ProCredit grupacije,  2.5 eura po transakciji. ProCredit Bank BiH je dio ProCredit grupacije sa sjedištem u Frankfurtu, Njemačka. Banka je u apsolutnom vlasništvu ProCredit Holdinga, majčinske kompanije ProCredit grupacije. Dioničari ProCredit Holdinga uključuju strateške investitore, Zeitinger Invest i ProCredit Staff Invest te renomirana imena poput fondacije DOEN, KfW i IFC (dio grupacije Svjetske banke). Više na www.procreditbank.ba