we_hero_culcar_collabjpg

Ekologija: ProCredit jedina banka sa punjačem za plug-in vozila i eko – voznim parkom

16.11.2018

 

Sarajevo, 16. novembar/studeni 2018. – Zaštita okoliša nalazi se u središtu misije ProCredit Bank, a vlastitim primjerom ova banka nastoji doprinijeti razvoju koji će biti ekološki i društveno održiv. Tako je ProCredit Bank prva i za sada jedina banka u Bosni i Hercegovini koja ispred zgrade Uprave ima instaliran električni punjač za plug-in vozila. Osim toga, ProCredit je prva i jedina ne samo banka već i kompanija koja u svom voznom parku posjeduje plug-in hibridna vozila, navodi se u saopćenju za medije ProCredit Bank BiH.

Vozni park ProCredit sastoji se od 17 hibridnih vozila i to 10 Toyota Yaris hibrida, 5 Toyota Auris hibrida, te 2 Toyota Prius plug-ina. Ispred Upravne zgrade u Sarajevu postavljen je solarni panel koji se napaja sunčevom energijom, a koja se dalje koristi za LED rasvjetu za osvjetljenje ispred zgrade. Parking mjesta su označena zelenom površinom sa ciljem ukazivanja na „green tone“ kojem banka teži u svome strateškom opredjeljenju, a koji je definiran standardom ISO 14000:01 čime je potvrđeno da ProCredit posluje u skladu sa međunarodno uspostavljenjim normama zaštite i unaprijeđenja životne sredine.  

“Vlastiti primjer je uvijek najbolji primjer. Mi već devet godina kao grupacija provodimo uspostavljeni set standarda pod nazivom ‘Smjernice grupacije za upravljanje zaštitom okoliša’. Naš sistem upravljanja zaštitom okoliša utemeljen je na tri bitna pravca djelovanja, a to su interno upravljanje zaštitom okoliša, upravljanje ekološkim rizikom u kreditiranju, i eko finansiranje - eko krediti za preduzeća sa do sada plasiranih više od 50 miliona eura u Bosni i Hercegovini. Uz sve to, ponosni smo što i sami, dakle internim upravljanjem zaštite okoliša, nizom mjera doprinosimo smanjenju emisije CO2, ali i korištenju obnovljivih izvora energije”, ističu u ProCredit Bank.

Nova Toyotina plug-in tehnologija koja je ugrađena u model Prius omogućava prosječnu potrošnju goriva od svega 1,4 l/100 km. Riječ je o rekordno najnižoj potrošnji goriva među svim plug-in hibridnim modelima na tržištu uz emisije CO2 od 32 g/k.

Projekat uspostavljanja eko – voznog parka ProCredit je provela zajedno sa partnerima, japanskim proizvođačem autmobila Toyota i auto – kućom Nuić. Vrijedi istaći da je ProCredit Bank najznačajniji Toyotin partner u Bosni i Hercegovini uopće, navodi se u saopćenju za medije.