we_hero_culcar_collabjpg

Ne mora svaki fake biti pogrešan: Nazire li se kraj političkoj korektnosti i u oglašavanju

12.12.2018

 

Svijet se mijenja velikom brzinom, novi digitalni kanali i načini komuniciranja pružaju mogućnosti za širenje poruka neslućenih razmjera. Brandovi su postali prejaki i prevažni da bi bili oslobođeni "odgovornosti". 

 

Piše: Adis Hasaković

 

Ovih dana je na socijalnim mrežama osvanulo nekoliko virtualnih plakata za koje vlasnici brandova kažu da nisu njihovi. Međutim, kada sam to saznao, bilo mi je žao što nisu njihovi. Taman sam se ponadao da su multinacionalne kompanije konačno počele razmišljati i o toj dimenziji vrijednosti branda - to se nekim tradicionalnim jezikom advertisinga i kroporativnih komunikacija nekada zvalo "društvenom odgovornošću" - na jedan normalan i ljudski način. Ustati u borbi za očuvanje civilizacijskih vrijednosti i demokratije danas je prioritet, jer mir i ljudski životi su u pitanju. Zabadati glavu u pijesak pred najezdom agresivinih desničara ne može sebi dopustiti niko, pa ni brandovi, ako žele i dalje biti lideri (niko ih nije tjerao). 

 

Naime dijelom interneta njemačkog govornog područja šire se citylight i bilboard fotografije na kojima je Nutella sa porukom "Bolje braon na kruhu, nego braon u glavi" (Braon - smeđa boja je boja nacista), "Protiv rasizma, netolerancije i desne zapaljivosti AfD-a" (AfD je njemačka parlamentarna stranka u usponu, desnih radikala, bliža neonacistima nego nekoj desničarski orijentiranoj demokratskoj stranci, nešto slično imamo i mi u našim zemljama na Blakanu samo to izbjegavamo nazvati pravim imenom). Vlasnik italijanskog branda Ferrero demantirao je da se radi o njihovom plakatu i poruci. 

Slično se desilo i sa Coca Colom, a poruka sa plakata je glasila "Reci ne AfD-u". S tim da je glasnogovornik ovog američkog koncerna izjavio kako "ne mora svaki fake biti pogrešan". Nedugo zatim, iz AfD-a su uzvratili kontra - plakatom i porukom na kojoj je Pepsi sa porukom "Ne mora svaki fake biti pogrešan - Reci da AfD-u", pri čemu se Pepsico ogradio od ovog čina. 

 

Bit će ovoga još i sigurno je da će se kako se političke i društvene prilike zaoštravaju, pogotovo na tlu Evrope jačanjem desnice, ali i sve radikalnije ljevice, borba za stavove i "duše" ljudi prenositi sa tradicionalnih pozornica na one virtualne. U toj borbi ništa neće biti sveto, i brandovi će se, po mom mišljenju, morati opredijeliti, kojoj strani će se prikloniti. Zašto bi neko, makar se radilo i o brandovima, tim finim i neutralnim "bićima" (polu)totemima, bio izostavljen iz toga. Uostalom, vrijeme političke korektnosti je iza nas.