we_hero_culcar_collabjpg

Nutricionisti na radionici «Hrana je lijek»: Zdravo može biti ukusno!

05.10.2020

 

Sarajevo, 5. oktobar 2020. – Zdravo može biti i ukusno, pa kada je tako zašto ne hraniti se zdravo. U jeku smo pandemije izazvane virusom COVID-19, a imunitet je odgovor na izazove bolesti. U znaku ovih poruka u Sarajevu je u «Košnici», prostoru za kreaciju i edukaciju, u organizaciji Bistroa Zdravo održana druga po redu radionica pod naslovom «Hrana je lijek».

Pet bosanskohercegovačkih nutricionista i jedna nagrađena Bistro Zdravo gošća, podijelili su znanje o zdravoj hrani, dodatno se educirajući o jednostavnim zdravim receptima i prirodnim namirnicama koje su bogate nutrijentima i jačaju imunitet.

Radionicu je vodila Maja Pilav, osnivačica Bistroa Zdravo. «Važno je više uključiti u ishranu cjelovite žitarice, svježe voće i povrće tokom spremanja obroka, jer imaju veliki značaj za ljudsko zdravlje i jačanje imunološkog sistema. Unosom voća i povrća unosimo mikronutrijente, vitamne i minerale, zato je važno da su dio naše svakodnevne prehrane », kazala je Pilav.

Uz razmjenu znanja i iskustava, pripremala su se i zdrava jela po receptima za slane i slatke obroke.

«Za hranu volim reći da je IN i da zdravo može biti ukusno, a Maja nam je na radionici dokazala da biljna hrana, pa još i sirova itekako može biti ukusna. Priprema hrane zaista budi tople emocije i presretna sam što sam bila dio radionice sa kolegama nutricionistima. Maja nam je otkrila i neke trikove kako da na zdraviji način pripremimo čak i desert, a da pri tom ne ostanemo uskraćeni za bogatstvo okusa. Radionica i sam koncept rada Bistroa Zdravo je idealna prilika da se ljudi upoznaju sa brojnim namirnicama i kombinacijama koje inače nikad ne bi probali. Uvođenje više biljnih namirnica u našu ishranu je budućnost, a tome posebno trebamo da učimo djecu od malih nogu“, istakla je Asja Sirbubalo (@mrvice_zdravlja), magistrica farmacije i buduća nutricionistkinja.

Ovaj put radionicu su podržali “Klicko” proizvođač klica i mikro povrća, “Zand d.o.o.” sa svojom prodavnicom “Kana Healthy Market”, Mersiha Zorbić  - «meri.z.t. sa distribucijom hercegovačkog organskog voća i povrća, te “Butik Zdrave Hrane”.

Bistro Zdravo nastavlja sa organizacijom radionica posvećenih zdravoj ishrani, a nakon food blogerica i nutricionistikinja, na redu su sportisti, te predstavnici medija, i posebna radionica za goste bistroa.