we_hero_culcar_collabjpg

Adriatic Metals BH: Prva pošiljka koncentrata rude iz Vareša krenula ka Pločama

27.05.2024

 

Vareš, 27. maj 2024. - Adriatic Metals BH sa zadovoljstvom objavljuje da je prva pošiljka koncentrata rude napustila postrojenje za preradu rude u Varešu i krenula put Luke Ploče. Ovim je i zvanično počela realizacija prvog ugovora o prodaji koncentrata uz prvu milionsku naplatu od međunarodnih kupaca. 

Riječ  je ogromanom uspjehu kako za kompaniju Adriatic Metals BH, tako i za Zeničko-dobojski kanton i lokalnu zajednicu u Varešu, a koji će ostvarivati benefite od prodaje prema ugovorenim i zakonom predviđenim obavezama i uslovima. Također, realizacijom prve isporuke koncentrata u rekordnom roku, kompanija je pokazala izvanrednu sposobnost da realizira i operativno upravlja najvećom  investicijom u poslijeratnoj BiH.

„Ponosan sam što smo za manje od tri mjeseca od početka proizvodnje uspjeli ostvariti prvi izvoz i prodaju koncentrata rude iz našeg rudnika, iz Vareša. Ovom prilikom bih čestitao svim našim radnicama i radnicima, dobavljačima i svima koji su sudjelovali u ovom velikom projektu", izjavio je tom prilikom Paul Cronin generalni direktor kompanije Adriatic Metals BH d.o.o., lidera savremenog i održivog rudarenja u ovom dijelu Evrope. 

 Postrojenje za preradu rude u Varešu kreirano je i podignuto korištenjem najnovije tehnologije vodećih industrijskih proizvođača, uz poštivanje najviših standarda koji se odnose na zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti. Postrojenje je u potpunosti operativno i radi u skladu s planom proizvodnje. „U pogonu se trenutno proizvode koncentrati visoke prodajne kvalitete, tj.  iznad 2.500g/t srebra i blizu 50% cinka, što potvrđuje našu sposobnost da proizvodimo viskokvalitetne koncentrate rude u skladu s komercijalnim zahtjevima svjetskih kupaca”, dodao je Cronin.

U narednim mjesecima nastavit će se s preradom materijala kao i postepenim povećavanjem proizvodnje, čime će se dostići sve planirane količine.

„Sa sve većom dostupnom količinom rudne mase, postrojenje za preradu rude će sada preći na 24-satni rad. U mjesecima koji su pred nama očekujemo dodatno povećanje iskopina. Puni kapacitet proizvodnje trebali bismo ostvariti u četvrtom kvartalu ove godine,” zaključio je Cronin.

Video o ovom značajnom postignuću dostupan je na linku.