Tarhana

10.09.2011

Bajramsko slavlje je iza nas, a i red je da se malo odmorimo od hrane. Ipak, ima jedna posebna vrsta čorbi, koje upravo u danima poslije slavlja, gozbi, večera i teferiča, razgaljuju dušu.

Ove nakisele čorbe, probavne i lagane, popunjavaju ono malo praznina u našim  stomacima na najbolji i najzdraviji način. I tarhana je jedna od takvih čorbi. Možda ne tipična predstavnica, jer ima i kiselijih, ali zasiguro jedinstvena i neodoljiva. Tarhana, tarana ili kako je u Bosanskoj krajini zovemo trahana, ima barem toliko načina spravljanja koliko i izgovora njenog imena i gradova u Bosni i Hercegovini. Sarajevska, Mostarska, Jajačka, Bihaćka… Ponekad se tarhane razlikuju od mahale do mahale. Jer, tijesto, a i ostala priprema i ’sastavljanje’ ove čorbe razlikuju se gotovo od mjesta do mjesta. Ipak, u osnovama ostaju isti.

Tijesto ove ‘drobljene’ čorbe u Sarajevu se pravi od bijelog brašna, jaja i paradajza (propasiran ili pire). Izmućena jaja i propasirani paradajz se bacaju po razasutom brašnu. Nastale mrvice se se prosijavaju i protjeruju kroz đevđir, razastru se i suše. Tako sasušeni se čuvaju do upotrebe. Ponegdje u Sarajevu tijesto ostane 3 – 4 dana da malo ‘kisne’. U Mostaru se tarhana prema Aliji Lakišiću spravlja drugačije, sa jajima, brašnom i malo soli. A, kuha se sa mesnom vodom od goveđeg mesa. U Jajcu je to jaka juha sa kokošijim mesom, a tijesto se zamijesi kvascem i sa malo soli tvrdo kao za hljeb i ostavi se da stoji 7 dana, a potom razvija, suši i prosijava. Zabilježen je i Bihaćki recept po kojem se tarhana sprema bez mesa, ali sa dosta mlijeka i vrhnja i sa mladim maslom. Tarhana se uvijek spremala i sprema za duže vremenske periode.

Barem dva puta godišnje. I za svaki slučaj, tarhane je moralo biti u kući makar malo, za nuždu i ako bi kome od ukućana prahnulo da je pokusa. Jede se jednako i zimi i ljeti. Ponekad se služi kao glavni obrok za doručak, a nerijetko je dio predjela i ručka.

U posljednje vrijeme, pored tradicionalnih aščinica i restorana nacionalne kuhinje, nalazi se sve češće na jelovnicima i ostalih restorana širom Bosne i Hercegovine. Šta ćete, traži narod tarhanu. Pa kad traži, neka izvoli i bujrum!